Bebeklerde Gaz Sancısına İyi Gelen Yağlar

Bebeklerde Gaz Sancısına İyi Gelen Yağlar
Anneler bilir, yeni doğan bebeklerin en büyük sorunlarından biri de gaz problemidir. O minik bacaklarını karınlarına çeke çeke ağlarlar. Hadi o zaman yandaki bebek gibi keyfin dibine vuralım.
Bilimsel çalışmalar bebeğe masaj yapılırken doğal yağların kullanılması analjezik (ağrı kesici) veya spazmolitik( kasılmayı çözen) etkileriyle masajın etkisini arttırdığını göstermiştir. Bebeğinizin herhangi bir yağa alerjisi ve herhangi bir sağlık problemi yoksa uygun formülasyonlarla bebeğinize doğal yollarla bir iyilik yapabilirsiniz.

Peki uçucu yağlar bebeklerde kullanılır mı?

Hangi yağları nasıl kullanacağımızı bilirsek kullanılır tabi. Aşağıda nasıl kullanılacağını görebilirsiniz. Ama önce bilmeyenler için sabit-uçucu yağ ne demek olayın kimyasına girmeden kısaca söyleyelim. Uçucu yağları direkt vücudumuza sürmüyoruz. Sürersek tahriş edebilir. Lavanta, gül, menekşe, melisa, biberiye, portakal gibi yoğun kokulu bitkilerin yağı uçucudur. Uçucu yağları sabit (taşıyıcı)   yağlara yani zeytin, badem, susam gibi bitkilerin tohumundan elde edilen yağlarına karıştırıyoruz. Bu uygulamayı sadece bebeklerinize değil çocuklarınıza da uygulayabilirsiniz.

Sabit ve Uçucu Yağı Kullanım Miktarları/Oranları


Ay/Yaş
Sabit yağ/Uçucu Yağ
Uçucu Yağ %
Yeni doğan 6 ay
20 ml sabit yağa 1 damla
%0,25
6 ay -2 yaş
10 ml sabit yağa 1 damla
%0,5
2-5 yaş
5 ml sabit yağa 1 damla
%1
5-10 yaş
5 ml sabit yağa 1-2 damla
%1-2
10 yaş üzeri
5 ml sabit yağa 1-5 damla
%1-5



İçiniz rahatlasın diye birkaç literatür çalışmasından da bahsedelim. Yapılan bir klinik çalışma 2 grup bebek vardır.

İlk gruba herhangi bir özel işlem yapılmıyor. Diğer gruba 20 ml badem yağı içerisine 1 damla lavanta yağı (Lavandula angustifolia) koyuluyor ve her gün bebeklere 5-15 dk arasında masaj yapılıyor. Bebeklerin ağlama süreleri gözlendiğinde badem yağı ve lavanta yağı uygulanan grup başlangıca göre istatiksel olarak daha rahat olduğu görülüyor. Diğer grup mu? Onlar olduğu gibi ağlama devam. Durumlarında herhangi bir değişme olmadığı gözleniyorL .


Uygun yağlarla yapılan masaj ciltte damarların dilatasyonunu (genişleme) arttırarak kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur. Buda ister bebek olsun ister yetişkin kişinin rahatlamasına destek oluyor. Annelere bol masajlı günler o zamanJ







Sevil Gülsoy

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı /Kimyager 

Yorumlar