KUDRET NARININ FAYDALARI

Kudret Narı Faydaları  (Momordica charantia)
Kudret narını duymayanınız yoktur sanırım. Duymayanlar el kaldırsın bol bol fotoğraf göndereceğim. Anlatacağım. Neredeyse her hafta sonu bahçeye gidip çalışıyorum. Bir tane içinde ben olan fotoğrafım yok. Bu sayede 1-2 tane fotoğrafım olur. Yıllardır geleneksel tıbbımızın vazgeçilmez bitkilerindendir kudret narını bilmiyorsanız çok şey kaybediyorsunuz.
Vatanının doğu Hindistan olduğu tahmin edilen kudret narı Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Batı Karadeniz’de yetiştirilen bir bitkidir. Sonbaharda toplanan meyveler taze olarak yenildiği gibi, zeytinyağıyla karıştırılarak ya da macun şeklinde de tüketilebiliyor.
Hücre yenileyici, mide dostu ve karaciğer destekleyici olarak bildiğimiz kudret narının faydaları  araştırmalarla da destekleniyor.




Kudret Narı Meyvesinin Ürüne Dönüşme Hikayesi
Benim gibi kudret narını yetiştiriyorsanız ne kadar zahmetli olduğunu bilirsiniz. Olgunlaşan kudret narı meyvesi sabahtan akşama kadar turuncu rengini alıyor. Olgunlaşan meyveyi ertesi güne bırak hemen çürüyor. Yani o bahçeye her gün gitmek zorundasın. Topladıklarını temizleyip ayıklayıp zeytinyağına koymak zorundasın.
Kullandığınız zeytinyağı kaliteyi etkileyen en önemli unsurlardan biri. Kaliteli bir zeytinyağı kullanımında, karışıma hiçbir koruyucu madde eklemenize gerek kalmaz. Belli bir süre zeytinyağında olgunlaştırılan kudretnarı meyveleri artık mideniz ve genel sağlığınız için tam bir şifa haline geliyor.
İsterseniz kurutulmuş meyveleri balla karıştırarak ta kullanabilirsiniz fakat unutulmaması gereken kurutma konusunda tamamen profesyonel olmak. Çok sulu olan kudret narını profesyonel kurutma gerektirir.

Neden Bu Kadar Uğraşıyoruz!!
Kullananların duasını alıyoruz da ondan.
100 gr kudret narında  sadece 17 kalori bulunmakla birlikte kalorisi çok düşük bir bitkidir. Ayrıca diyet lif, mineraller, vitaminler ve antioksidanlar gibi bitkisel besinler açısından çok zengindir.
Sabah akşam yemeklerden 15-20 dakika önce alacağınız 1 tatlı kaşığı kudret narı mide yanmalarınıza nasıl iyi geldiğine inanamayacaksınız. Ayrıca yanıklar, kesikler ve yaralar içinde kullanılabilir.










Hadi Birazda Literatürün İçerisine Dalalım
Aşağıdaki linkleri tıkladığınızda ve çevirdiğinizde bu yazılanlardan daha fazlasını bulabilirsiniz.
Çalışmalar gösteriyor ki Kudret narı (Momordica charantia) obezite ve tip2 diyabete karşı seçici etkinliğe sahiptir ve her iki koşulda da yararlıdır.
Meyvelerin sulu ekstraktının, normal insan prostat hücreleri üzerinde herhangi bir etki yaratmadan,  prostat kanseri hücrelerinin çoğalmasını inhibe ettiği hücre döngüsü normalleştirdiği  bulunmuştur . Dahası Kudret narı (M. Charantia) sulu özün insan lösemi lenfositlerine karşı daha güçlü sitotoksik etkilere sahip olduğu görülmüştür. Daha da önemlisi hayvan sıçan lenfoma sistemlerinde, ham özüt önemli ölçüde tümör oluşumunu engellemiştir.


Uyarılar; Kudret  narı üreme hormonu sinyal yolundaki etkileşime etki edebileceğinden hamile kalmak isteyen yada hamilelik şüphesi olanların kullanmaması gerekir.


Sevil GÜLSOY
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı-Kimyager


Kaynaklar;









Yorumlar