Isırganın Faydaları!


Şuraya güzel birkaç bilgi bırakıp kaçıyorum.
Isırganlar var ya dokunduğumuzda bizi yakan şimdi yeni sürgünleri çıktı. İşte o sürgünler hakkında bilmeniz gerekenler var.
Geleneksel tıbbımız derki;  Özellikle geçmeyen baş ağrılarında, egzamada, kabızlıkta, idrar yolları enfeksiyonlarında, gut ve romatizmal hastalıklarda kullanabilirsiniz. Yine söylüyorum bunlar için özellikle genç yaprakları kullanın.
Bilimsel çalışmalarda da derki;
Urtica dioica (Isırgan) çeşitli anti-enflamatuar yollarda aktiviteye sahip olduğu ve kronik kas-iskelet ağrısını tedavi etmede etkili analjezik özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.
Kolayca sindirilebilen ve mineraller (özellikle demir) ve vitaminler (özellikle A ve C) bakımından yüksek olan çok besleyici bir bitkidir. Yüksek demir içermesi özellikle kendinizi yorgun hissettiğiniz zamanlarda iyi bir destekleyicidir.
Ayrıca iyi bir kan temizleyicidir.
Nasıl mı kullanılır; Özellikle bu aylarda kullanılması daha etkili olur.

Yeni sürgünleri topluyoruz. İster taze isterseniz kurutulmuş olarak kullanabilirsiniz.
Sabah aç karnına ve gün içerisinde yudum yudum içilebilir. Bir bardağa 1 tutam(2-3 yaprak) ısırgan yaprağını koyun. Üzerine kaynamış suyu ekleyip 2-3 dk demlendikten sonra içilebilir. Tercihen içerisine nane yada melisa eklenebilir.


Saçların vazgeçilmezi;
Taze ısırgan otu çayı ve kökü ile saçlarınızı yıkadığınızda  saçınızdaki dökülmelerinin azaldığını,kepeksiz, canlı ve parlak olduğunu göreceksiniz.Özellikle saç diplerine masaj yaparak sürmeyi ihmal etmeyin.
Nasıl kullanılır; 1-2 avuç dolusu ısırganı 2 litre suya ekleyin.kısık ateşte kaynama derecesine kadar ısıtın. Kaynar kaynamaz altını kapatın ve 5 dk demlemeye bırakın. Ilıyınca saçlarınızı yıkayabilirsiniz.



Not; Kurutup sakladığınız ısırgan otları mutlaka taze sürgünler olsun.

Sevgiler,

Yorumlar