Domatesin Faydaları
Kısa bir şey söyleyip gidiyorum,
Şu güzelim domateslerin kabuğunu yemek yaparken soymayın
efendim. İçerisinde bulundurduğu lifler kilo kontrolüne, kan şekerinin
düzenlenmesine, bağırsakların düzenli çalışmasına o kadar faydalı ki.
Üstelik yapılan birçok araştırma domatesin prostat riskini
azaltmaya, kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olduğunu gösteriyor.
Doğal domateslerde ve kabuğunda quercetin ve kaempferol antioksidanları
kimyasal gübre eklenenlere göre %79-%97 daha yüksektir. Birde likopen var ki
onu anlatmaya başlarsak kitap gibi bir şey olur herhalde sonra uzun uzun
yazarız. Üstelik domatesi pişirdiğinizde bile biyoyararlanımı artmakta.
Yapılan deneysel çalışmalarda domatesi çok tüketen
kadınların diğerlerine oranla daha genç gösterdiği görülmüştür.
Son bir öneri en azından bahçenizin bir kenarına tohum atın
ve çok özen göstermeden birkaç kök yetiştirin. Çok su vermeyin bitki strese
girsin. Domateslerimiz küçük olacak ama rengi, kokusu, tadı antioksidan miktarı
maksimum olacaktır. Ben denedim yok böyle bir koku, böyle bir tat.Sonra beni de çağırın gidip toplayalım yiyelim. Bu arada kesinlikle ilaç atılmayacak unutmayın bitkiye verdiğiniz her kimyasalı yediğiniz şeyde görmeniz mümkün.
Uzun zamandır köylülerle tohumlar konusunda mücadele
ediyorum. Eğer topladığınız domateslerin tohumunu tekrar diktiğimizde ürün
alamıyorsanız bilin ki orada bir sorun var. Ne yazık ki bir çoğumuz
kısırlaştırılmış tohumları ekiyor sonrada oo bir sürü domates oldu diyoruz.
Hayır efendim belirgin bir şifa alamıyoruz bize lazım olan değerler ne yazık ki
yok denecek kadar az.
Şimdi az hava atacağım size;-) Bizim bahçemizde domates
ekmiyoruz. Her sene kendi tohumları nereye düşerse orada büyüyor. Bu harika bir
şey özel ilgi de göstermiyoruz. Sonuç mu domatesleri fark edelim diye her yerde çıkıyor dağıtmakla yemekle başa çıkamıyoruz o derece. Kısa bir şey söyleyecektim ama tutamadım yine kendimi
O zaman sevgi ve sağlıkla kalın-)
Şuraya da birkaç kaynak bırakalım da dahasını okumak isteyenler
okusun
Rao, A. V., Waseem, Z., & Agarwal, S.
(1998). Lycopene content of tomatoes and tomato products and their contribution
to dietary lycopene. Food Research International, 31(10), 737-741.
Yorumlar
Yorum Gönder