Mutluluğu Arttırmanın Doğal Bitkisel Yolları


Dünya pazarına baktığımızda araştırmalar özellikle son yıllarda depresyon ilaçlarının ciddi oranda arttığını göstermektedir. Sadece bu araştırmadan bile dünyanın depresyona doğru gittiğini ve giderek mutsuzlaştığımızı görebilirsiniz. Şunu unutmamak gerekir ki bizi mutsuzluğa iten sebepler sadece yaşadıklarımız değildir. Çevresel faktörler, yediğimiz yiyeceklerdeki besin değerlerinin yetersiz olması, hormonsal bozukluklar, genetik yatkınlık da bizi depresyona iten nedenler arasında. Hekiminizin tavsiyelerine mutlaka uyun ve aşağıdaki önerilerle destekleyebilirsiniz.

Kendimiz için neler yapabiliriz?
Kokunun gücünü keşfetmeyle başlayabiliriz. Şöyle bir örnek verelim. Mutfakta ocağa veya fırına yemek koydunuz ve başka bir odaya geçip televizyon seyretmeye başladınız. O arda mutfaktan yanık yanık kokular gelmeye başladı. Ne yapardınız eminim hepimiz telaş içerinde eyvah diyerek mutfağa koşardınız. Evet telaşlandınız. Peki neden?
Duyduğunuz bu koku beynimizde tahlil edilir ve çıkan sonuca göre hareket ederiz. Tahmin edeceğiniz gibi yanık kokusu da bizi telaşlandıracaktır.

Peki ya güzel kokular?
En bilindik kokudan başlayalım. Eminim dalından kopardığınız bir gülü koklarken nefesinizi derin derin alıyorsunuzdur. Verdiği huzurun bitmemesini ister gibi. Aynı şekilde bütün güzel kokulu bitkiler bu etkiyi verecektir. Kışın ortasında bu çiçekleri nerden bulacağız diyenler için yağlarını kullanabilirsiniz. Doğal bitkisel yağlar beynimizde seratonin yani mutluluk horrmonu dediğimiz kısmı etkiler ve ister istemez kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olur. Bunun için muhteşem kokuya sahip lavanta, melisa, yasemin, gül, limon, menekşe yada kokusunu sevdiğiniz bitkilerinin yağlarını kullanabilirsiniz. Aromatepinin vazgeçilmezlerinden olan bu yağlar bedensel savunma mekanizmalarını hızlandırarak vücudu bir bütün olarak iyileştirmeye yardımcı olur.

Nasıl kullanacağınızın formülünü de verelim
Bir çay bardağının içerisine 3 çorba kaşığı su, üzerine yarım çay kaşığı kadar sevdiğiniz kokuyu ekleyin ve kaloriferin üzerine koyun. Böylece olduğunuz mekan mükemmel kokacaktır. Motivasyonunuzun artacak hemde kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz.


Bunun yanında insan vücudunun üretemediği hayat boyu dışarıdan almak zorunda olduğumuz omega-3 eksikliği de depresyonu tetikleyen etmenlerden biridir. Gıdalardan yeterince omega-3 aldığınızı düşünmüyorsanız besin takviyelerini de beslenmenize ekleyebilirsiniz. Doktorunuza danışarak dünya üzerinde antidepresan bitki olarak bilinen sarı kantaronu da kullanabilirsiniz.

Yorumlar