%39 Dolaşım Sistemi Bozuklarından Ölüyoruz!

Bu sarımsak var ya bu sarımsak
Son yıllarda hastalıkların önlenmesinde gıdalar ve gıda bileşenleri üzerine giderek daha fazla önem verilmektedir ve araştırma yapılmaktadır. En iyi araştırılmış bitkilerden biri de sarımsaktır (Allium sativum L.).
Klasik faydalarını benden iyi biliyorsunuz zaten o yüzden aynı şeyleri tekrarlamayacağım. Ben size birkaç bilimsel çalışmanın harmanlanmış halini sunacağım.

%39 Dolaşım Sistemi Bozuklukları Yüzünden Öldüğümüzü Biliyor muydunuz ?
Klinik çalışmalarda sarımsak preparatları, özellikle dolaşım bozukluklarında destekleyici olarak ve ateroskleroz (damar sertleşmesi diyebiliriz) için koruyucu özelliği olduğunu göstermektedir. Tuik verilerine göre Türkiye genelinde ölümlerin %39’nun dolaşım sistemi bozukluklarından kaynaklandığına göre sarımsağa daha çok ihtiyacımız olacak. Sarımsağın damar sertliği, dolaşım sistemine olan olumlu etkilerini doğrulayan dünya kadar çalışma var.

Yine yapılan çalışmalarda sarımsağın organik sülfür bileşiği olan DAS (dialliltrisülfit), kanser hücrelerinin gelişimini baskılamada ve artan kanser hücresi döngüsünü bloke etmede etkili olmakla birlikte, tiroid ve prostat kanser hücrelerini de baskıladığı görülmüştür.
Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda karaciğer doku ve fonksiyonlarının rejenere (yenilenme) olmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
Sadece bu kadar da değil hipertansiyonda, kolesterol yüksekliğinde, diyabette, dizanteri, difteri, kolera, tifüs, bağırsak parazitleri kullanılan sarımsağın karminatif ( gaz giderici) olarak da kullanılışı vardır.

Burası önemli odaklanarak okuyalım lütfen1
Damar tıkanıklıklarına kolesterolün etkisi büyük biliyorsunuz. Ama baktığımızda Akdeniz insanları bu sorunu daha az yaşıyor. Onlar et ağırlıklı beslenmiyor mu? Yoo besleniyor. O zaman ne özellikleri varda daha iyi dolaşım sistemine sahipler. O zaman gelelim başka bir araştırmaya;
Amerika’da yapılan, birçok literatüre konu olan bağırsak bakterilerin hayvansal ürünlerde bulunan kolin ve L- karnitini karaciğerde TMAO ya dönüştüğünü TMAO ise damarlarda plak birikimine ve dolayısıyla kalp hastalıklarına neden olabiliyor.
Deneyi yapan doktor şu görüşte: Dr. Hazen, TMAO maddesinin çoğu zaman görmezden gelindiğini oysa bu maddenin kolesterol metabolizmasını etkilediğini ve kolesterol birikimine yol açtığını da ifade etti. (Kolesterolün yükselmesi damar tıkanıklığına sebep olur.)
Yine Amerika’da yapılan çalışmada hayvansal gıdalarda bulunan L-karnitin ve kolini (et ve yumurta da var) zararlı hale dönüştüren bakterilerin üretimini, zeytinyağı içerisinde bulunan 3,3-Dimetil-1-bütanol maddesinin durdurduğu bulunmuştur. O zaman ne yapıyoruz et, yumurta, tahılı fazla tüketiyorsak, yanına da biraz sızma zeytinyağı ekliyoruz. Fakat zeytinyağının soğuk sıkım olması önemli bu maddenin soğuk sıkım yağlarda fazla rafine edilmişlerde çok az olduğu görülmüştür.

Peki, nasıl kullanalım;
Özellikle üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve genel sağlığın korunması için günde 3 defa 2-4 gr kurutulmuş sarımsağı kullanabilirsiniz.3 fazla geldiyse siz 1 diş kullanın. Hiç yoktan iyidir. Unutmayın sarımsak iyi ezilmeli veya çiğnenmeli.






Limon Sarımsak Kürü
Birde limon sarımsak kürü var. Mide rahatsızlığınız yoksa yılda 1 kere yapmanızı öneririm.
40 diş sarımsak
1 kg limon
1.5 litre su
Koyu renkli kavanoz
Limonları suya sıkın. Sarımsakları iyice ezin.
Sarımsakta bulunan ve insan sağlığı açısından son derece önemli olan allisin bileşiği, sarımsak dişleri mekanik zarara uğradığında ortaya çıkmaktadır. Sarımsağa kokusunu ve tadı ve kokusunu veren bu bileşiktir.
Sarımsakları ezer ezmez limonlu suya ekleyin. Şayet ezilmiş sarımsak oksijenle temas eder etmez etkisini kaybetmeye başlar. Karanlıkta 20 gün kadar bekletin. Sonrasında sabahları aç karnına (aç karnına içemez iseniz kahvaltıdan sonra da içebilirsiniz)20-25 gün kadar için. Kavanozu açar açmaz kapağı kapatmayı unutmayın.

Zeytinyağı Sarımsak Kürü
Bu kür benim favorim. Kimyasına girdiğinizde birçok nedeni var öyle olmasının. Şimdilik kimyasını geçiyoruz.

Cam şişede bulunan yarım kilo kadar sızma zeytinyağının içerisine ezilmiş sarımsakları koyun ve 20 gün karanlıkta bekletin. Sonra limon küründe olduğu gibi sabah aç karnına 20-25 gün kadar için. Düzenli kullanımda günde 1- 3 tatlı kaşığı kadar kullanmanız yeterli.

Sonrasında ne mi olacak? Kalp damar sağlığına kocaman bir iyilik yapmış olacaksınız
Cildiniz bile değişecek. İnanılmaz ödem atacaksınız. Bol su içmeyi unutmayın. İdrar yolu iltihaplanmalarına karşı iyi bir destekleyicidir.

Hiç mi yan etkisi yok bu sarımsağın?
Nadiren de olsa bağırsak florasında değişmelere neden olabilir. Bazı insanların sarımsağın içerisinde bulunan diallil sülfit alerjisi olabilir. Onlar birde hamileliğin özellikle ilk 3 ayında kullanılmaması gerekir. Ameliyata girecekler, ameliyattan çıkacaklar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar aman dikkatli olun. Bu dönemlerde kullanmayın.
Hamile olanlar ve hamilelik şüphesi olan veya kan sulandırıcı ilaç kullananlar sarımsağı ya kullanmasınlar yada mutlaka bir uzmana danışsınlar.
Bu arada literatür araştırmalarında yardımcı olan ve fikir veren meslektaşım Kimyager Umut Bülbüle TeşekkürlerJ

Sevil GÜLSOY
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı-Kimyager







Yorumlar