Bu sarımsak var ya bu sarımsak
Son yıllarda hastalıkların
önlenmesinde gıdalar ve gıda bileşenleri üzerine giderek daha fazla önem
verilmektedir ve araştırma yapılmaktadır. En iyi araştırılmış bitkilerden biri
de sarımsaktır (Allium sativum L.).
Klasik faydalarını benden
iyi biliyorsunuz zaten o yüzden aynı şeyleri tekrarlamayacağım. Ben size birkaç
bilimsel çalışmanın harmanlanmış halini sunacağım.
%39 Dolaşım Sistemi Bozuklukları Yüzünden Öldüğümüzü Biliyor muydunuz ?
Klinik çalışmalarda
sarımsak preparatları, özellikle dolaşım bozukluklarında destekleyici olarak ve
ateroskleroz (damar sertleşmesi diyebiliriz) için koruyucu özelliği olduğunu
göstermektedir. Tuik verilerine göre Türkiye genelinde ölümlerin %39’nun dolaşım sistemi bozukluklarından kaynaklandığına göre
sarımsağa daha çok ihtiyacımız olacak. Sarımsağın damar sertliği, dolaşım
sistemine olan olumlu etkilerini doğrulayan dünya kadar çalışma var.
Yine yapılan çalışmalarda
sarımsağın organik sülfür bileşiği olan DAS (dialliltrisülfit), kanser
hücrelerinin gelişimini baskılamada ve artan kanser hücresi döngüsünü bloke
etmede etkili olmakla birlikte, tiroid ve prostat kanser hücrelerini de
baskıladığı görülmüştür.
Fareler üzerinde yapılan
çalışmalarda karaciğer doku ve fonksiyonlarının rejenere (yenilenme) olmasını
sağladığı ortaya konulmuştur.
Sadece bu kadar da değil
hipertansiyonda, kolesterol yüksekliğinde, diyabette, dizanteri, difteri,
kolera, tifüs, bağırsak parazitleri kullanılan sarımsağın karminatif ( gaz
giderici) olarak da kullanılışı vardır.
Burası önemli odaklanarak okuyalım lütfen1
Damar tıkanıklıklarına
kolesterolün etkisi büyük biliyorsunuz. Ama baktığımızda Akdeniz insanları bu
sorunu daha az yaşıyor. Onlar et ağırlıklı beslenmiyor mu? Yoo besleniyor. O zaman
ne özellikleri varda daha iyi dolaşım sistemine sahipler. O zaman gelelim başka
bir araştırmaya;
Amerika’da yapılan, birçok
literatüre konu olan bağırsak bakterilerin hayvansal ürünlerde bulunan kolin ve
L- karnitini karaciğerde TMAO ya dönüştüğünü TMAO ise damarlarda plak
birikimine ve dolayısıyla kalp hastalıklarına neden olabiliyor.
Deneyi yapan doktor şu
görüşte: Dr. Hazen, TMAO maddesinin çoğu zaman görmezden gelindiğini oysa bu
maddenin kolesterol metabolizmasını etkilediğini ve kolesterol birikimine yol
açtığını da ifade etti. (Kolesterolün yükselmesi damar tıkanıklığına sebep olur.)
Yine Amerika’da yapılan
çalışmada hayvansal gıdalarda bulunan L-karnitin ve kolini (et ve yumurta da var)
zararlı hale dönüştüren bakterilerin üretimini, zeytinyağı içerisinde bulunan 3,3-Dimetil-1-bütanol
maddesinin durdurduğu bulunmuştur. O zaman ne yapıyoruz et, yumurta, tahılı
fazla tüketiyorsak, yanına da biraz sızma zeytinyağı ekliyoruz. Fakat zeytinyağının
soğuk sıkım olması önemli bu maddenin soğuk sıkım yağlarda fazla rafine
edilmişlerde çok az olduğu görülmüştür.
Peki, nasıl kullanalım;
Özellikle üst solunum yolu
rahatsızlıklarında ve genel sağlığın korunması için günde 3 defa 2-4 gr
kurutulmuş sarımsağı kullanabilirsiniz.3 fazla geldiyse siz 1 diş kullanın. Hiç
yoktan iyidir. Unutmayın sarımsak iyi ezilmeli veya çiğnenmeli.
Limon Sarımsak Kürü
Birde limon sarımsak kürü
var. Mide rahatsızlığınız yoksa yılda 1 kere yapmanızı öneririm.
40 diş sarımsak
1 kg limon
1.5 litre su
Koyu renkli kavanoz
Limonları suya sıkın. Sarımsakları
iyice ezin.
Sarımsakta bulunan ve insan sağlığı açısından son
derece önemli olan allisin bileşiği, sarımsak dişleri mekanik zarara
uğradığında ortaya çıkmaktadır. Sarımsağa kokusunu ve tadı ve kokusunu veren bu
bileşiktir.
Sarımsakları ezer ezmez
limonlu suya ekleyin. Şayet ezilmiş sarımsak oksijenle temas eder etmez
etkisini kaybetmeye başlar. Karanlıkta 20 gün kadar bekletin. Sonrasında
sabahları aç karnına (aç karnına içemez iseniz kahvaltıdan sonra da
içebilirsiniz)20-25 gün kadar için. Kavanozu açar açmaz kapağı kapatmayı
unutmayın.
Zeytinyağı Sarımsak Kürü
Bu kür benim favorim. Kimyasına girdiğinizde birçok nedeni var öyle olmasının. Şimdilik kimyasını geçiyoruz.
Cam şişede bulunan yarım
kilo kadar sızma zeytinyağının içerisine ezilmiş sarımsakları koyun ve 20 gün
karanlıkta bekletin. Sonra limon küründe olduğu gibi sabah aç karnına 20-25 gün
kadar için. Düzenli kullanımda günde 1- 3 tatlı kaşığı kadar kullanmanız
yeterli.
Sonrasında ne mi olacak? Kalp damar sağlığına kocaman bir iyilik yapmış olacaksınız
Cildiniz bile değişecek.
İnanılmaz ödem atacaksınız. Bol su içmeyi unutmayın. İdrar yolu
iltihaplanmalarına karşı iyi bir destekleyicidir.
Hiç mi yan
etkisi yok bu sarımsağın?
Nadiren de olsa bağırsak florasında değişmelere neden
olabilir. Bazı insanların sarımsağın içerisinde bulunan diallil sülfit alerjisi
olabilir. Onlar birde hamileliğin özellikle ilk 3 ayında kullanılmaması
gerekir. Ameliyata girecekler, ameliyattan çıkacaklar, kan sulandırıcı ilaç
kullananlar aman dikkatli olun. Bu dönemlerde kullanmayın.
Hamile olanlar ve
hamilelik şüphesi olan veya kan sulandırıcı ilaç kullananlar sarımsağı ya
kullanmasınlar yada mutlaka bir uzmana danışsınlar.
Bu arada literatür
araştırmalarında yardımcı olan ve fikir veren meslektaşım Kimyager Umut Bülbüle
TeşekkürlerJ
Sevil GÜLSOY
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı-Kimyager
Yorumlar
Yorum Gönder