ÇÖREKOTU KULLANIMINDA TAVSİYELER ve UYARILAR!

Çörek Otu Kullanımında  Tavsiyeler ve Uyarılar!
Son yılların altın çağını yaşayan, kendinden oldukça söz ettiren hatta birçok hastalığa karşı araştırması yapılan çöreotu. Sen ne güzelsin ne şifalısın.
Çöreotu yazdığınızda binlerce tavsiyeler görebilirsiniz. Unutmayın ki doğal bir ürün kullandığınızda, nasıl üretildiği, nasıl kullanmanız gerektiği hatta hangi saatler arasında almanız gerektiği bile önemlidir. Doğru kullanım faydayı arttıracağı gibi vereceği zararı da minimuma indirecektir.
Tohumundan başlayalım o zaman. İlk tavsiyem yerli çörek otu kullanmanız. Yaptığımız çalışmalarda yerli tohumun daha kaliteli içerik değerlerinin daha verimli olduğunu göstermekte.

Çörek otu yağının kaliteli olduğunu nasıl anlarız?
En doğrusunu ancak analiz yöntemleriyle anlayabilirsiniz. Ama deneyimlediğim bulguları sizinle paylaşayım.

1-      Rengine dikkat
Çörek otu yağının renginin koyu olması onun daha çok şifalı olduğu anlamına gelmez. Aksine daha çok sıcağa maruz bırakılmış olabilir. Sıcak uygulamaları daha çok yağ çıkmasını sağlar.

2-      Tadının acı olması kaliteli olduğunu göstermez
Tadın acı olması onun çok kaliteli olduğunu göstermez. Yaptığımız analizlerde çörek otunda bozulmaya bağlı olarak peroksit miktarının arttığını ve tadının acılaştığını gördük.
Yani demek istiyorum ki aldığınız çörek otu biraz açık renkte ve tadı çok acı olmasın. Birde gerçekten soğuk sıkım olsun ve serin yerde saklayın.

Gelelim faydalarına;

Yıl 2001
Antitümör etkisi
Makale özetle derki; İki grup deney faresi var ve her iki grup farede lösemi ve akciğer karsinoma hücreleri ( şair burada kanserli hücre demek ister) vardır. Birinci grup fareye çörek otu ekstresi verilir ve ekstre almış farelerle almamış farelerin yaşam süreleri kıyaslanır. Aman Allah'ım çörek otu ekstresi almış farelerin diğer kanserli farelere oranla yaşam sürelerinin %153 oranında arttığı gözlenmiştir.
Yine yapılan başka bir çalışmada çörek otunun tümör oluşum yoğunluğunu önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.

Bu arda Türkiye’deki ölümlerin %40 dolaşım sistemi demiştik ya 2. Sırada da % 19,7 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin sebep olduğu ölümler var. İstatistiklere bakılırsa oran giderek artıyor. Sağlığınıza iyilik yapın ve çörek otunu kullanmak için hastalanmayı beklemeyin.

Bağışıklık sistemi
Yapılan bilimsel çalışmalar çörek otu içerisinde 100 den fazla bileşik olduğunu göstermiştir. Bunlardan bazıları nigellon ve alpha pinen bileşimleri, omega-3, omega-6 yağ asitleri, selenyum, çinko, demir, bakır, kalsiyum mineralleri ile E vitaminidir. Bu bileşikler ve yağ asitleri özellikle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde son derece önemlidir.




Vitiligo;
Her gün bir tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. Bağışıklık sisteminden tutun da Vitiligo rahatsızlığına kadar dokunmadığı alan yok. Çörek otu deriye renk veren melaninin çalışmasını düzenlemeye yardımcı olur. 
Çalışmalar 6 ay kadar çörek otunun düzenli kullanımı Vitiligo rahatsızlığına iyi geldiğini göstermiştir. Bunun için hem rahatsızlık olan bölgeye sürülmesi hem de içilmesi gerekiyor.



Saç Beyazlaması
Saç bakım yağınızın veya şampuanınızın içerisine mutlaka ekleyin. Dökülmesini önlemeye yardımcı olacağı gibi saçların beyazlaşmasını da geciktirecektir. Çörek otu yağı ise melanin pigmentini hücre içerisinde destekleyerek cildinizin solmasını, buruşmasını ve cildinizde yaralar oluşmasını engeller.





El ve ayak Şişmeleri
Anadolu insanlarının geleneksel tedavi yöntemlerinin hep bir mantığı olduğuna inanırdım. Sadece mekanizmayı bilmiyorlar.
Bir çay kaşığı ezilmiş tohumu kaynamış 1 fincan su içerisine koyun ve günde 2 kez için. Vücudunuz için tam bir tonik özelliği gösterir. Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Anadolu’da da bu yöntem el ve ayak şişmelerine karşı kullanılır.


Şu durumda olanlar siz kullanmayın.
Hamilelik şüphesi olanlar ve hamile olanlar özellikle ilk 3 ayda kullanmamalı. Az da olsa bazı insanların çörek otuna karşı alerjisi olabiliyor onlarında kullanmaması gerekir.

Sevil GÜLSOY
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı/ Kimyager 







.



Yorumlar