BAĞIRSAKLARINIZA ÖZGÜRLÜK VERİN

BAĞIRSAKLARINIZA ÖZGÜRLÜK VERİN


Hımmm bu başlık iğrenç oldu farkındayım. Ama bu sıkıntıyı çekmeyenimiz yoktur heralde.  Sindirim sistemi şikâyetleri gün içerisindeki motivasyonumuzu bazen çaktırarak bazen çaktırmadan acayip etkiliyor. Öncelikle kronik bir kabızlığınız varsa mutlaka bir uzmana danışın. Bağırsaklarınızın çalışma bozukluğunun sebepleri olabilir.











Şimdi buraya dikkat!

Sürekli kabızlık çekenlerin bildiği bir bitki vardır sinameki(Cassia senna L.). Bu bitki Afrika’ya özgü tropikal bir bitkidir. Sinameki yapraklarını bütün aktarlarda bulmak mümkün. Kısa süreli kullanılabilir. 0.6g-2.0 g kuru yaprak 150 ml suda demlenilerek içilebilir.
Uzun süre sinameki (Cassia senna L.)  bitkisinin yapraklarını kullanırsak su kaybına, elektrolit dengesizliğe (şair burada kanda bulunan potasyum, kalsiyum, klor, magnezyum, fosfat, sodyum gibi iyonize moleküllerin dengesindeki bozulmadan bahsediyorJ) neden olabilir. Hele birde yaşlıysanız halsiz bile kalabilirsiniz. İki haftadan fazla bu bitkiyi kullanmayın. Ayrıca meyan kökü ile birlikte de aman kullanmayın.

Gelelim Pratik Çözümlere

1- Sindirim sisteminizi düzene alıştırın. Her gün aynı saatte tuvalete gidin. Biz zaman sonra her gün aynı saatte tuvaletinizin geldiğini göreceksiniz.





2- Tuvaletiniz geldiğinde bırakın gitsin. Tuvaletinizi tutmanız kabızlığa sebep olabilir.






3-  Ev yapımı kefir için. Kefir vitamin ve minerallerin dengeli sentezinden oluşur. Muhteşem bir probiyotiktir. Kullanmaya başladığınız ilk günden itibaren sindirim sisteminizin nasıl rahatladığını göreceksiniz. Ayrıca bağışıklık sistemine inanılmaz faydaları vardır.

 4- Yoğurdunuzun içerisine 1 kaşık keten tohumu ekleyebilirsiniz. İçerdiği yüksek lif sayesinde tokluk hissi verdiği gibi sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Omega-3 bakımından zengin olması da cabası.Kalp-dolaşım ve görme fonksiyonlarına olan etkisi de cabası.



5- Probiyotik ürünler bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı olur. Bunun için turşu, nar ekşisi ve sirke gibi fermante besinleri beslenmenize ekleyin.








6-Akşamdan gün kuru kayısıyı (gün kurusu) bir bardak sıcak suyun içerisine 1-2 adet koyun.  Sabahları suyu için ve kayısıyı yiyin. İnciri de aynı şekilde yapabilirsiniz.






7-Müsilaj içeren bitkileri tüketebilirsiniz.Ayva çekirdeği bunun için mükemmeldir. Çekirdeklerini bir bardak suya koyun. 1 gün bekletin.Daha sonra çekirdekleri atın ve suyu için. Hem bozağazlarınız hemde bağırsaklarınız yumuşasın.





8-Zeytinyağı için. Bir çoğunuzun ığğğ dediğini duydumJ 😆😵😵😵😵😵 bir çoğumuz gerçek zeytinyağının tadını bile bilmiyoruz. Günde 1 tatlı kaşığı (Riviera olmayacak) sızma zeytin yağını içtiğinizde hem kalp damar sağlığınıza hemde bağırsaklarınıza büyük iyilik yapmış olacağız.



9-Yapılan düzenli egzersizler kabızlık sorununuzun giderilmesine yardımcı olur. Buna artık başlayın. Sadece kabızlık değil birçok sorunun çözümü için gerekli.
10- Bunu da söyleyeyim daha uzatmayacağım. Enginar yiyin. Yiyemiyorsanız  gıda takviyesi şeklinde tüketin.Çalışmalar bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesinde,kabızlık üzerine, karaciğer fonksiyonlarının düzelmesi, insüline bağımlı olmayan diyabette harika olumlu sonuçlar veriyor.






  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323358682000463
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464609000036
  • WHO Monographs, 1999, 
  • Herbal Medicine, 2000

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı / Kimyager
Sevil GÜLSOY


Yorumlar