Adaçayının Faydaları

Adaçayının Faydaları
Bitki isimlerinin latince kökenlerine baktığınızda hep etkileriyle ilişkilendirilmiş bir isimleri vardır. Örnek vermek gerekirse
Propolis; Kelime anlamı “Pro + Polis” ‘den gelmektedir. Pro; koruyucu, Polis; şehir, giriş anlamlarına gelir. (Faydalarından bir ara detaylıca bahsedeceğim.)

Adaçayı (Salvia officinalis) da Salvare; iyileşmek anlamına geliyor. Hadi o zaman neleri iyileştirmek için kullanılmış bir bakalım.
Adaçayı (Salvia officinalis)
Ama bakmadan önce bir bilgiye de değinmem lazım. Dünyada yaklaşık 900 tür adaçayı bulunuyor. Türkiye’de bunlardan 97 türü doğal olarak bulunuyor (Avrupa kıtasında 36, adaçayı konusunda zenginiz bilin istedim)  ve 51 türü de endemik(yalnızca belirli bölgede yetişen) olarak yetişiyor. Bitkilerden doğru bir şekilde yararlanmak istiyorsanız doğru türü seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Benim bahsettiğim şu yanda gördüğünüz bitki.

Geceleri Aşırı Terlemede
Gece su içinde kalıyorsanız Lavanta veya adaçayıyla(Salvia officinalis)  hala tanışmamışsınızdır demek ki. Klinik çalışmalarda nedeni belli olmayan aşırı terlemelerde kullanılmıştır ve sonuç harika.
Hemen formüle geçiyorum. 1-1,5 gr adaçayı yaprağını alın 150 ml suda demleyin. Günde 1-2 bardak içebilirsiniz. Aşırı terleme durumlarında bu çayı 2-4 hafta kullanabilirsiniz.






Ağız ve Boğaz Sağlığında
Bademcikleriyle dertte olanlar bilir. Yazın bile o bademcikler şişecek bir bahane bulur. Anladınız ki yine rahatsız edecek 2 yaprak alın siyah çay gibi demleyin. 3-5 dk sonra yaprakları sudan çıkarın ( bu şekilde tadı daha güzel oluyor. Çok bekletirseniz acılaşıyor sonra ben adaçayının tadını sevmiyorum diyorsunuz bende sinirleniyorum; ) sonra gargara yapın yada için. Bunu ara ara yaparsanız bademciklerinizin eskisi gibi şişmediğini göreceksiniz. Ayrıca balgam söktürmeye de yardımcı olur.
Kanayan diş etlerinde de faydalıdır.



Antioksidan ve Koruyucu Etkisi
Adaçayı yaprakları rosmarinik asit içerir. Rosmarinik asitin antioksidan aktivitesi E vitamininden çok daha yüksektir. Buda damar sağlığınızın korunması için son derece önemli. Arada bunu da halletmiş olacaksınız.

Böcek Isırmalarında
Bunu da dağda bayırda çok gezenler için söylüyorum. Diyelim ki doğadasınız. Böcek de ısırdı sizi kaşınmaya başladınız veya acımaya başladı. Olduğunuz yerde adaçayının bir  türü yüksek ihtimalle vardır. Yapraklarını elinizde ovalayın sonra böceğin soktuğu yere bastırın. En azından bir doktora ulaşıncaya kadar sizi idare eder.

Yan etkileri; Alkollü ekstreleri fazla tüyon taşır bu yüzden sulu ekstresi tercih edilir. Alkollü ekstre ve saf uçucu yağın uzun süreli kullanımında toksisiteye sebep olabilir.
Günlük yaklaşık 15 gr yaprak üzerine çıkmanız gerekir. Ki zaten normal kullanımda bunu geçmiyoruz.

Kullanılmaması gereken durumlar; Saf uçucu yağının ve alkollü ekstrelerinin hamilelikte dahilen kullanılması gerekmektedir.

Adaçayının faydaları takibi bu karla sınırlı değil. Fakat şimdilik bu kadarı aklınızı köşesinde kalsın.Bi ara onları da konuşuruz. Sağlıcakla kalın.;-)

(Herbal Medicine, 2000).
(ESCOP Monographs, 2003).
Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects
Commission E Monographs, 1998, ESCOP Monographs, 2003

Sevil Gülsoy
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı / Kimyager





Yorumlar