OMEGA-3 FAYDALARI

OMEGA-3 FAYDALARI

Hep duyuyoruz aman omega-3 kullanın çok önemli diye, peki neden önemli bilgimizin yettiğince bahsedelim. Vücudumuz esansiyel yağ asitleri dediğimiz maddeleri üretemez. Bu yüzden hayat boyu dışarıdan beslenme yoluyla almamız gerekir.  Hamilelerden tutunda 👵yaşlılara, çoluk çocuğa kadar. Bu balık yağı içerisinde EPA (Eikosapentaenoik asit) ve DHA (Dokosaheksaenoik asit) dediğimiz yağ asitleri var. Bu yağ asitlerinden,
EPA deyince aklınıza kalp, damar sağlığı
DHA deyince aklınıza göz beyin sağlığı gelebilir.

Omega-3 Kaynakları;
Yeterince balık (kızartarak olmaz), planktonlar, yumurta, keten tohumu, ceviz, semiz otu tüketin. Tüketemediğinizi düşünüyorsanız gıda takviyesi olarak alın.
Özellikle derin denizlerde yaşayan siyah etli balıklarda omega-3 miktarı daha yüksektir. Somon, sardalye, uskumru, ton balığı gibi balıklar Omega-3 yönünden oldukça zengin olmalarına rağmen kültür balıklarında seviyesi biraz daha düşüktür.
Ülkemiz balıklarında hamsi ve kefalde EPA ve DHA oranı diğer balıklara göre daha yüksektir.









Depresyonda Faydaları
Yapılan çalışmalar depresyon tedavisinde balık yağının olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Hemen örneğini de verelim; Zelanda’da depresyon olaylarında %5.8 oranında artma görülürken, Kore gibi günde 50 g balık tüketen ülkelerde bu oran %2.8’e  Japonya’da gibi günlük balık tüketimi kişi başına ortalama 100 g olduğu ülkede depresyona yakalanma oranı %0.12 gibi çok düşük bir oranda görülmektedir. Takibi depresyona birçok neden kaynak olabilir ama doğru beslenmenin tedavide büyük destek sağladığını bilim verilerle açıklama getirebiliyor.




Hamilelikte Faydaları

Harward Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalarda EPA ve DHA’nın hamilelikte çok önemli olduğunu göstermektedir. DHA, cenin ve bebeğin normal gelişimi için beyin zarının %15- 20, retinanın da %30-60’ının oluşmasına yardım eder. Omega-3 yağ asitlerinin tüketilmesi ile erken doğum riskini azalttığı görülmüştür.




Kalp Damar Beyin Sağlığı
Yapılan kontrollü çalışmalarda haftada bir öğün balık tüketen insanlar üzerinde 6 yıl boyunca yapılan bir çalışmada kalp krizi riskinin önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir.
Omega-3 yağ asitlerinden olan DHA, insan beynindeki hücrelerin yenilenmesine yardım eder ve beyin ile retina hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Omega-3 içerisinde bulunan DHA yağ asidi mutluluk hormonu dediğimiz seratonin seviyesinin artmasına yardımcı olur. Hafızanızın güçlenmesine destek olur.

Omega-3 Gıda Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Özellikle yağlı balıklar omega-3 bakımından zengindir. Bunlar göz, kalp ve beyin sağlığı için son derece önemlidir.
Aldığınız gıda takviyesinde balık yağı yazması yeterli değil.
EPA ve DHA değerleri mutlaka belirtilsin. Birde internette dolaşan omega-3 için yaptıkları bardak testi var. Aldığınız ürün köpük bardakla tepkime veriyorsa aksine o ürünü kullanmayın. Tepkimeye giren etil ester formundaki balık yağları yarı mamul balık yağıdır. (Biyoyararlanımı düşüktür). Aldığınız balık yağı trigliserit formunda olsun. Köpük bardakla da tepkimeye filan girmesin.
Özellikle hava almayan koyu renk şişelerde olanları tercih edin.

Balık Yağı Günlük Kullanım Dozajı

Etken Maddenin Adı
4-10 Yaş Günlük Alım Dozu
Yetişkin Günlük Alım Dozu
Minimum
Maksimum
Minimum
Maksimum
Balık Yağı

EPA+DHA
750 mg/gün

EPA+DHA
3000 mg/gün

Tablo derki; Günde 3000 mg'a EPA+DHA  alabilirsiniz. (Piyasada satılanlarda da bu kadar yüksek oranda içeriğe sahip henüz görmedim. Yani üzerinde yazıldığı gibi alırsanız gıda takviyesini dozajı aşmazsınız. Ama EPA+ DHA toplamı 1000 mg'a yakın olsun en azından  )

Madem o kadar faydalı daha fazla kullanalım o zaman demeyin de fazlası kan sulandırıcı etki yapabilir. Unutmayın ilaç da dozajını aştığınızda bir zehirdir. 5 yüzyıl kadar geç doğmamış olsaydım Paracelsus yerine ilaç dozaj arasındaki ilişkiyi kesin bulacaktım buna eminim:-)





Sevil Gülsoy
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı/Kimyager 


Yorumlar