YOKSA YEDİĞİNİZ MEYVELERİN KABUKLARINI ATIYOR MUSUNUZ?!!

MEYVELER VE KABUKLARI
Meyvelerin besin değerlerini şifalarını tartışmıyoruz artık. Peki ya soyup attığımız kabukları?
O attığınız kabukların ne kadar değerli olduğuna birlikte karar verelim şimdi. Bu yazdıklarımla ilgili yüzlerce çalışmayı literatürlerde de bulabilirsiniz.













Elma ve Kabuğu
Elma dediğimiz meyve%85 su, %14 karbonhidrat geri kalan kısım da lif ve şekerden oluşur. Özellikle C ve E vitamini bakımından da zengindir.
Elmanın, kalp ve damar sağlığına, inflamasyon ve hiperglisemi üzerine olumlu etkileri vardır. Bu etkiler öncelikle elmada bulunan yüksek polifenol içeriğine bağlıdır.




Gelelim elma kabuğuna;
Elma kabuğu meyveyi zararlı UV ışığından, ve meyveyi korumaya yönelik geliştirdiği savunma mekanizmasından dolayı meyveden daha çok polifenol içerir. Quercetin glikozitler neredeyse sadece elma kabuğunda bulunur. Ne işe yarar bunlar derseniz internete yazın burada anlatamayacağım kadar çok çalışma bulabilirsiniz. Ama hücreler için tam bir yenileyici diyebiliriz. Özellikle vücut iltihaplanmalarına karşı güçlü bir destekleyicidir. Son bir şey daha bu saydığımız içerikler elmanın etinden kabuğa doğru artmaktadır.

Yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus var. Ne yazık ki son zamanlarda satılan elmalarda raf ömrünü uzatmak, daha parlak görünmesini sağlamak için mum ve parafin türevleri elmalara koyuluyor. Mümkün olduğu kadar işlem görmemiş elmaları tüketin.







Nar ve Kabuğu;
Süper güçlü bu besin kalbinize, kemiklerinize, akıl sağlığınıza çok faydalıdır. Meyveler içerisinde en yüksek antioksidana sahip meyvelerdendir. Diğerlerinden farklı olarak diş sağlığında da önemlidir.
Nar kabuğundaki flavanoitler, fenolik bileşikler ve antioksantlar suyundan çok daha fazla miktardadır. Bu yüzden suyuna göre daha şifalıdır. Kabukları kurutarak kullanabilirsiniz. Menopoz dönemindeki kadınlar çekirdeklerini de özellikle çiğneyerek tüketsin.


Portakal ve Kabuğu
Dünya’da en çok yetiştirilen meyveler sıralamasında ilk 5 de olduğu için mi herkes portakalı soydum başucuma koydum dedi bilmiyorum ama başucuna koyulmayı da hakkediyor yani;-)
Portakal şuna buna iyi gelir demeyeceğim. Şuan ilgilendiğim şey kabuğu. Kurutması da kolay olan bu kabukları küçük küçük doğrayarak bitki çaylarınızın içerisine koyun. Güzel bir aroma vereceği gibi içiminide kolaylaştıracaktır. Ayrıca kabuğunu uçucu yağ içerir. Kabuklarını  sivilcenin üzerine sıkabilirsiniz veya sürebilirsiniz..

Limon ve Kabuğu
Ülkemin en değerli meyvelerinden biri de limon. Fazla uzatmadan kabuklarından bahsedip bitiriyorum. Yapılan araştırmalarda limon kabuğunu beslenmenize ekleyerek bağırsak bağışıklığınızı geliştirebilirsiniz. Vitamin bakımın zengin olan bu meyvenin kabuklarını siyah çay dahil bütün bitki çaylarına ekleyebilirsiniz.
Çeyrek limon kabuğunu rendeleyin üzerine bal ekleyerek cildinize maske de yapabilirsiniz. Cildinizin sıkılaştığını ve daha sağlıklı olduğunu göreceksiniz.
Bu kadar yazdık ettikten sonra o kabukları atmazsınız diye düşünüyorum.:-)Çay yapın çay çok güzel oluyor.

Sevil Gülsoy 
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı/ Kimyager 



Yorumlar