MEYVELER VE KABUKLARI
O attığınız kabukların ne kadar değerli olduğuna birlikte
karar verelim şimdi. Bu yazdıklarımla ilgili yüzlerce çalışmayı literatürlerde
de bulabilirsiniz.
Elma ve Kabuğu
Elma dediğimiz meyve%85 su, %14 karbonhidrat geri kalan
kısım da lif ve şekerden oluşur. Özellikle C ve E vitamini bakımından da
zengindir.
Elmanın, kalp ve damar sağlığına, inflamasyon ve
hiperglisemi üzerine olumlu etkileri vardır. Bu etkiler öncelikle elmada
bulunan yüksek polifenol içeriğine bağlıdır.
Gelelim elma
kabuğuna;
Elma kabuğu meyveyi zararlı UV ışığından, ve meyveyi
korumaya yönelik geliştirdiği savunma mekanizmasından dolayı meyveden daha çok
polifenol içerir. Quercetin glikozitler neredeyse sadece elma kabuğunda
bulunur. Ne işe yarar bunlar derseniz internete yazın burada anlatamayacağım
kadar çok çalışma bulabilirsiniz. Ama hücreler için tam bir yenileyici
diyebiliriz. Özellikle vücut iltihaplanmalarına karşı güçlü bir
destekleyicidir. Son bir şey daha bu saydığımız içerikler elmanın etinden
kabuğa doğru artmaktadır.
Yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus var. Ne yazık ki son
zamanlarda satılan elmalarda raf ömrünü uzatmak, daha parlak görünmesini
sağlamak için mum ve parafin türevleri elmalara koyuluyor. Mümkün olduğu kadar
işlem görmemiş elmaları tüketin.
Nar ve Kabuğu;
Süper güçlü bu besin kalbinize, kemiklerinize, akıl
sağlığınıza çok faydalıdır. Meyveler içerisinde en yüksek antioksidana sahip
meyvelerdendir. Diğerlerinden farklı olarak diş sağlığında da önemlidir.
Nar kabuğundaki flavanoitler, fenolik bileşikler ve
antioksantlar suyundan çok daha fazla miktardadır. Bu yüzden suyuna göre daha
şifalıdır. Kabukları kurutarak kullanabilirsiniz. Menopoz dönemindeki kadınlar
çekirdeklerini de özellikle çiğneyerek tüketsin.
Portakal ve Kabuğu
Dünya’da en çok yetiştirilen meyveler sıralamasında ilk 5 de
olduğu için mi herkes portakalı soydum başucuma koydum dedi bilmiyorum ama
başucuna koyulmayı da hakkediyor yani;-)
Portakal şuna buna iyi gelir demeyeceğim. Şuan ilgilendiğim
şey kabuğu. Kurutması da kolay olan bu kabukları küçük küçük doğrayarak bitki
çaylarınızın içerisine koyun. Güzel bir aroma vereceği gibi içiminide
kolaylaştıracaktır. Ayrıca kabuğunu uçucu yağ içerir. Kabuklarını sivilcenin üzerine sıkabilirsiniz veya sürebilirsiniz..
Limon ve Kabuğu
Ülkemin en değerli meyvelerinden biri de limon. Fazla
uzatmadan kabuklarından bahsedip bitiriyorum. Yapılan araştırmalarda limon
kabuğunu beslenmenize ekleyerek bağırsak bağışıklığınızı geliştirebilirsiniz.
Vitamin bakımın zengin olan bu meyvenin kabuklarını siyah çay dahil bütün bitki
çaylarına ekleyebilirsiniz.
Çeyrek limon kabuğunu rendeleyin üzerine bal ekleyerek
cildinize maske de yapabilirsiniz. Cildinizin sıkılaştığını ve daha sağlıklı
olduğunu göreceksiniz.
Bu kadar yazdık ettikten sonra o kabukları atmazsınız diye
düşünüyorum.:-)Çay yapın çay çok güzel oluyor.
Sevil Gülsoy
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı/ Kimyager
Yorumlar
Yorum Gönder